WARSZTATY DIETETYCZNO - CHEMICZNE

20180122 111715 630x473Dnia 22 stycznia 2018r. w Szkole Podstawowej im. Mariusza Zaruskiego odbyły się warsztaty dietetyczno – chemiczne „ Chemia na talerzu”, poprowadzone przez panią mgr Katarzynę Gałecką, która jest chemikiem  żywności i dietetykiem. Uczniowie klas : 5b, 7e, 7c, 7d,7a dowiedzieli się jaki tłuszcz jest najbardziej szkodliwy, a także zbadali zawartość tłuszczu i kleju w chipsach.  Młodzież oznaczyła także zawartość witaminy C w soku z cytryny. Uczestnicy zajęć czytali etykiety i sprawdzali ile cukru oraz jakie inne substancje kryją się w określonych produktach.  Prowadząca wskazała uczniom, jakie jedzenie wspomaga koncentrację, prace mózgu i  odporność . Pani Kasia zachęcała uczestników do sięgania po zdrową żywność, w czym może pomóc aplikacja na telefon „ Zdrowe zakupy”. Uczniowie wykonywali powierzone im zadania z dużym zainteresowaniem i  zaangażowaniem.

   Alina Tomczyk, Monika Godlewska