Dnia 22 stycznia 2018r. w Szkole Podstawowej im. Mariusza Zaruskiego odbyły się warsztaty dietetyczno – chemiczne „ Chemia na talerzu”, poprowadzone przez panią mgr Katarzynę Gałecką, która jest chemikiem żywności i dietetykiem. Uczniowie klas : 5b, 7e, 7c, 7d,7a dowiedzieli się jaki tłuszcz jest najbardziej szkodliwy, a także zbadali zawartość tłuszczu i kleju w chipsach. Młodzież oznaczyła także zawartość witaminy C w soku z cytryny. Uczestnicy zajęć czytali etykiety i sprawdzali ile cukru oraz jakie inne substancje kryją się w określonych produktach. Prowadząca wskazała uczniom, jakie jedzenie wspomaga koncentrację, prace mózgu i odporność . Pani Kasia zachęcała uczestników do sięgania po zdrową żywność, w czym może pomóc aplikacja na telefon „ Zdrowe zakupy”. Uczniowie wykonywali powierzone im zadania z dużym zainteresowaniem i zaangażowaniem.
Alina Tomczyk, Monika Godlewska
|